Kifayetsiz Muhteris Ne Demek
Kifayetsiz muhteris anlamı nedir?
Peki, kifayetsiz muhteris ne demek? Kifayet, Türk Dil Kurumu'nda şu şekilde tanımlanmaktadır; yeterli miktarda olma, yetme, kâfi gelme, bir işi yapabilecek yetenekte olma, yeterlik, liyakat. Muhteris ise çok arzulu, hırslı, kanaat etmeyen kişi olarak tanımlanmaktadır. Yetersiz muhteris ne demek?
Bu kavram, “yetersiz” anlamına gelen “kifayetsiz” ve “hırslı” anlamına gelen “muhteris” kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. Bir kifayetsiz muhterisin en belirgin davranışı, herhangi bir konuda bilgisi ya da yeterliliği olmadığı halde, o konuda bilgiliymiş ve yeterliymiş gibi görünmesidir. Muhteris ne anlama gelir?
Hırs kelimesiyle aynı kökten türeyen muhteris sözcüğü, dilimize Arapçadan geçmiştir. Bir şeyi isteme hususunda ifrata varan, aşırı tutkulu ve hırslı kişiler muhteris olarak nitelendirilir. Tıpkı hırs kelimesi gibi ihtiras kelimesi de bu sözcükle aynı kökten türemiştir. Kifayet demek ne?
Kifayet kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. "Kifayet" kelimesinden türetilmiştir ve "yeterlilik, yeterlik, yeterince olma" anlamına gelir. Türkçe'deki kullanımı, bir işi veya görevi yerine getirebilme yeteneğini ifade eder.