Oruçluyken tükürüğünü yutmak orucu bozar mı

Oruçluyken tükürüğünü yutmak orucu bozar mı, Boğazdan gelen balgamı yutmak orucu bozar mı?, Tükürünce oruç bozulur mu?, Tükürük yalamak orucu bozar mı?, Oruçluyken ağza tat gelmesi orucu bozar mı?


Oruçluyken tükürüğünü yutmak orucu bozar mı

Bu tükürükler ağız kuruluğunu önler ve vücut sisteminin bir parçasıdır. Oruçluyken tükürükleri yutuyorsanız ve aklınızda orucun bozulduğu endişesi varsa; rahat olabilirsiniz. Çünkü tükürük yutmak orucu bozmamaktadır.

Boğazdan gelen balgamı yutmak orucu bozar mı?

Bu tükürükler ağız kuruluğunu önler ve vücut sisteminin bir parçasıdır. Oruçluyken tükürükleri yutuyorsanız ve aklınızda orucun bozulduğu endişesi varsa; rahat olabilirsiniz. Çünkü tükürük yutmak orucu bozmamaktadır.

Tükürünce oruç bozulur mu?

BALGAM YUTMAK ORUCU BOZAR MI? Balgam eğer ağız kısmına hiç gelmediyse yutmak oruca herhangi bir zarar vermiyor. Ancak ağız içerisine geldiği takdirde balgamın dışarı atılması gerekiyor. Temiz olmayan bir madde olarak kabul edildiği için hem sağlık açısından hem de oruç açısından böylesi daha makbul kabul ediliyor.


Tükürük yalamak orucu bozar mı?

Diş kanaması ve diş yarasından çıkan kanın tükürük ile yutulması orucu bozar mı? Diş kanaması orucu bozmaz. Ancak çıkan kan, karıştığı tükürüğe eşit veya daha fazla olursa yutulması hâlinde oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Daha az miktarda olan kan ise dikkate alınmaz (Haddâd, el-Cevhera, 1/141).

Oruçluyken ağza tat gelmesi orucu bozar mı?

Oruçlu kişinin yoğun ve art arda gelen tükürüğü yutmasında herhangi bir sakınca yoktur. Bunun yanı sıra, ağzı çalkaladıktan sonra kalan ıslaklığı ya da dudağı yaladıktan sonra üzerinde kalan tükürüğü yutmanın da orucu bozmayan durumlar arasında yer aldığı ifade edilmektedir.

Ağızda kalan ıslaklık orucu bozar mı?

Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz.

Sarı tükürük orucu bozar mı?

Buhârî, Savm, 26 [1933]; Müslim, Sıyâm, 171 [1155]) cevabını vermiştir. Şâfiî mezhebine göre; abdest veya gusül alırken ağız ve burna az miktarda alınan su, elde olmayarak (hataen) boğazdan inerse oruç bozulmaz.

Dudağın ıslanması orucu bozar mı?

Fakat Ramazan ayında oruçlu bir kimse tarafından ağızda bulunan beyaz veya sarı tükürüğü yutmak orucu bozmamaktadır, ancak ağızda bulunan bu tükürüğün biriktirilmesi, kaçınılması gereken bir davranıştır.

Dudak kanı yutmak orucu bozar mı?

Ağız ve burnundan su girip de sindirim organına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması, orucuna zarar vermez. Nitekim Hz. Âişe ve Ümmü Seleme, Hz. Peygamber'in (s.a.s.) Ramazan'da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir (Buhârî, Savm, 25 [1930-1931]; Müslim, Sıyâm, 76 [1109]).

Hangi sebepten oruç bozulur?

Peki, edinilen bilgilere göre diş ve dudak kanaması orucu bozar mı? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alınan bilgilere göre diş kanaması orucu bozmaz. Ancak çıkan kan, karıştığı tükürüğe eşit veya daha fazla olursa yutulması hâlinde oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir.

Ağız fırçalamak orucu bozar mı?

Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz. Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler.

Az bir leke gelmesi orucu bozar mı?

Diş fırçalamak orucu bozar mı? Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/202). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.

Sakız çiğnemek orucu bozar mı?

Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılınmaz ve oruç tutulmaz.

Diğer Oruç Yazıları